Culinaire geschiedenisRecepten

Het verschil tussen dressing en vinaigrette

Vinaigrette en dressing, ze worden vaak door elkaar gehaald maar wat is nu eigenlijk het verschil? Alles over de verschillen, de oorsprong, toepassing en ik geef je 2 bekende voorbeelden.
Culinaire geschiedenisRecepten

Klassieke mayonaisesauzen

De beroemdste en meest klassieke afleidingen van mayonaise laat ik je zien in de video’s op mijn socials. In dit blog deel ik de recepten en toepassingen van 3 klassieke en 4 moderne varianten.
SmaakTips&Tricks

Beurre noisette, het geheime wapen van topkoks

Beurre noisette. Letterlijk vertaald betekent het ‘hazelnootboter’ maar er komt geen hazelnoot aan te pas. En het is ook helemaal geen ingewikkelde bereiding maar de smaak is waanzinnig en het geheime wapen van veel topkoks.
IngrediëntenTips&Tricks

Geklaarde boter, vloeibaar goud voor chefs

Geklaarde boter is een fascinerend ingrediënt en wat mij betreft zeker zo interessant als bijvoorbeeld olijfolie. Ik vertel je alles over de oorsprong, hoe je het maakt en wat je er mee kan.
IngrediëntenSmaak

Wat jij moet weten over Aceto Balsamico

Aceto Balsamico, ofwel Balsamicoazijn is tegenwoordig overal verkrijgbaar. Voor € 2,99 haal je al een flesje bij de super maar wist je dat de traditionele Aceto balsamico soms wel € 1500 per liter kost?! Vanwaar dat bizarre verschil? Genoeg redenen voor wat duidelijkheid.
Culinaire geschiedenisRecepten

Mayonaise: hoe een simpele saus de wereld veroverde

Het is een van de belangrijkste ‘moedersauzen’ met ontelbaar veel nageslacht. Ik neem je mee naar de oorsprong van een saus die de hele wereld veroverde. En ik geef antwoord op de vraag wat het verschil met fritessaus is, zowel in smaak als toepassing.
IngrediëntenReceptenSmaak

Harissa, de magische specerijenpasta uit Noord-Afrika

Ik gebruik het onder andere voor het roosteren van trostomaatjes. Maar wat is dat eigenlijk, harissa? Je kunt het in de supermarkt en bij de toko kopen in tubes, blikken en potten maar kun je het ook zelf maken?
ReceptenSmaak

Chermoula en andere kruidenpasta’s

Chermoula, ik gebruik het onder andere als afwerking van gebakken flat iron steak. Maar wat is dat eigenlijk? En waar lijkt het toch op?
GerechtenRecepten

Paella de verduras, groenten paella

Als je een groentenpaella maakt dan is het de kunst om voldoende structuur en hartigheid (umami) erin te krijgen. Ik leerde het bij Las Bairetas in Valencia
ReceptenTips&Tricks

Groentebouillon met ballen!

Wat de fundering is voor een huis is bouillon voor veel gerechten. Maar hoe maak je nu een krachtige bouillon vol met umami als je zonder vlees wilt koken?
IngrediëntenWetenschap

Over het rijpen van vlees

Het is een trend onder koks en hobbykoks, gerijpt rundvlees. Maar hoe werkt dat rijpen eigenlijk? En kan het ook met ander vlees?
SmaakTest ingrediënten

Er is maar 1 soort zout

In tegenstelling tot wat je soms zou denken is er maar 1 soort zout. Chemisch gezien dan. Het is allemaal natriumchloride. Maar in smaak en beleving zitten zeker verschillen. Ik licht het toe.
ReceptenTips&Tricks

Kreeft koken op 3 manieren

Wil je alles weten over kreeft en hoe je die moet koken? In dit blog een humane manier om ze te doden en 3 manieren om ze te koken.
GerechtenRecepten

Variëren op risotto

Als je de authentieke risotto alla Milanese eenmaal beheerst dan kun je er naar hartenlust op variëren. Hierbij mijn favoriete risottorecept waar ik bij vrienden en familie altijd de handjes mee op elkaar krijg.
SmaakTips&Tricks

Seizoenstip: zelf tomatenpassata en -frito maken

Tomatenseizoen, tijd om zelf passata en frito te maken. Super simpel en een stuk lekkerder dan de gemiddelde fles of blik
GerechtenSmaak

Saté kan niet zonder houtskool

Indonesische saté is meer dan gegaard vlees op een stokje en kan niet zonder het aroma van de houtskoolbarbecue. Alles over houtskool en hoe je er mee werkt.
ReceptenSmaak

BBQ special: waanzinnig lekkere boter voor gegrild vlees

Kruidenboter is en blijft een van de lekkerste manieren om gegrild rood vlees te serveren. Maar er is meer dan de klassieke knoflook-kruidenboter. Ik geef je 6 recepten met spannende smaakcombinaties.
Chef at home appeltaart ingrediënten
GerechtenTest ingrediënten

Op jacht naar het juiste spul…appeltaart

Dit zijn de belangrijkste ingrediënten van appeltaart en waar je op moet letten.
Chef at home mastering summer rolls
GerechtenTest ingrediënten

Op jacht naar het juiste spul…Vietnamese summer rolls

De Vietnamese summer rolls bestaan uit eenvoudige en goed verkrijgbare ingrediënten maar ze moeten wel van goede kwaliteit zijn anders sta je al met 2-0 achter. Ik som de belangrijkste ingrediënten voor je op.
SmaakTips&Tricks

Spelen met (basis)smaken ZUUR

De basissmaken zijn zoet, zout, zuur, bitter en umami en ze vormen de basis van de smaak van gerechten. Met de invulling kun je echter alle kanten op. Moet zuur altijd van citroensap of azijn komen?
GerechtenWetenschap

De wetenschap achter het stoven van vlees

Iedere (thuis)kok heeft wel iets met stoofvlees. Vooral het malse en sappige, net uit elkaar vallende vlees wordt als reden genoemd. Maar wat is de wetenschap achter succesvol bereidt stoofvlees?
Chef at home mastering paella
GerechtenTest ingrediënten

Op jacht naar het juiste spul…paella Valenciana

De moeder alle paella's bestaat uit eenvoudige en relatief goedkope ingredienten zijn maar de kwaliteit is essentieel. Wat heb je nodig om de ultieme versie thuis te maken?
GerechtenTest ingrediënten

Op jacht naar het juiste spul…panna cotta

Zoals voor ieder gerecht uit de Italiaanse keuken zijn de producten die je gebruikt voor een echt goede panna cotta de essentie. En waar combineer je het mee?
GerechtenSmaak

Tahini en wat je er mee kunt

Tahini is een pasta van gemalen sesam en veel gebruikt in de Midden-Oosterse keuken. Het woord tahini kan naar twee verschillende dingen verwijzen.
Chef at home mastering shoarma
GerechtenSmaak

Shoarmakruiden en de wereld van specerijenmixen

Naast het specerijenmengsel voor shoarma zijn er wereldwijd nog veel meer mixen te vinden. Ik som er een aantal voor je op:
Culinaire geschiedenisGerechten

Een omelette is Japans, grapjas!

Door de populariteit van de Japanse omurice is er nogal wat verwarring over de herkomst van de omelette. Ik zet ze even voor je op een rij.
SmaakTips&Tricks

Spelen met (basis)smaken UMAMI

De basissmaken zijn zoet, zout, zuur, bitter en umami en ze vormen de basis van de smaak van gerechten. Met de invulling kun je echter alle kanten op. Hoe voeg je (extra) umami toe?
Chef at home mastering tom kha gai
SmaakTips&Tricks

Zelf maken…crispy chili-oil

Onmisbaar in een goeie tom kha gai en heel makkelijk zelf te maken.
GerechtenTest ingrediënten

Op jacht naar het juiste spul…Carbonara

Pasta Carbonara bestaat maar uit 5 ingrediënten, zorg dat je het juiste spul in huis hebt! Ik zet ze voor je op een rij.
SmaakTips&Tricks

Spelen met (basis)smaken ZOET

De basissmaken zijn zoet, zout, zuur, bitter en umami en ze vormen de basis van de smaak van gerechten. Met de invulling kun je echter alle kanten op. Moet zoet altijd van kristalsuiker komen?
Ceviche garen met tijgermelk
GerechtenWetenschap

De wetenschap achter het ‘garen’ met zuur

Wat gebeurt er nu eigenlijk bij dat ‘garen’ van de vis bij de bereiding van ceviche? En hoe bewaar je verse vis?
Mastering risotto alla Milanese
GerechtenTips&Tricks

Risotto in 5 fases

Risotto is een van de meest iconische rijstgerechten ter wereld. De Italiaanse klassieker heeft de naam dat het zich lastig laat bereiden. Niks van aantrekken, jij kunt dit! Zeker als je deze 5 fases doorloopt.
SmaakTips&Tricks

Spelen met (basis)smaken ZOUT

De basissmaken zijn zoet, zout, zuur, bitter en umami en ze vormen de basis van de smaak van gerechten. Met de invulling kun je echter alle kanten op. Moet zout altijd keukenzout zijn?
On a mission mastering rendang in Padang
Reizen

Op zoek naar het geheim van…Rendang

Wat ik ontdekte? Wist jij dat rendang eigenlijk helemaal geen gerecht is maar een fase in de bereiding?
Mastering paella door hobby kok thuis
Tips&Tricks

De ideale kookdag

Stel je voor dat je je ‘kookdag’ zo in kunt richten dat je alle controle hebt en echt kunt genieten? Van de voorbereiding, de inkoop, het koken en natuurlijk het gezamenlijk eten. Geloof me, het kan!