Blog
Chef at home mastering tom kha gai
SmaakTips&Tricks

Zelf maken…crispy chili-oil

Het kost je maar een minuut of 10 om het te maken maar je hebt er zeker 3 maanden plezier van. Wat mij betreft echt onmisbaar in een goeie Tom Kha Gai Maar je maakt er net zo goed een waanzinnig lekkere spaghetti mee of serveert het als smaakmaker bij dim sum of op je eitje. Hoe je het maakt? Op Instagram, Facebook en TikTok vind je een korte video waarin ik het laat zien. Hier nog even het recept.

Crispy chili olie

2 verse rode pepers

10 tenen knoflook

500 ml zonnebloemolie of koolzaadolie

2 kaneelstokjes

3 steranijs

3 blaadjes djeroek poeroet (limoenblad)

100 g gedroogde chilivlokken

1 tl zout

Werkwijze

  • Snijd de rode pepers in dunne ringen. Snijd de knoflook fijn.
  • Verwarm 100 ml van de olie in een pan en fruit er de knoflook, rode peper, kaneelstokjes, steranijs en limoenblaadjes enkele minuten in. Laat de knoflook niet te veel kleuren.
  • Voeg de chilivlokken en de rest van de olie toe en laat 5 minuten trekken op laag vuur.
  • Giet de chiliolie in een gesteriliseerde weckpot* en laat afkoelen. De olie is ongeveer 3 maanden houdbaar buiten de koeling.

*Je kunt weckpotten steriliseren door ze een 15 minuten uit te koken in kokend water of door ze 15 minuten te verwarmen in een oven van 135-150 graden.

Het recept van tom kha gai en alle andere kennis over materialen en ingredienten vind je in het boek Master the Originals.

Terug naar overzicht