Onze geliefde appeltaart is ontstaan in de keukens van anonieme huismoeders, dienstmeiden en misschien af en toe een kok. Het bestond altijd uit eenvoudige ingrediënten die voorhanden waren maar ze spelen wel een essentiële rol. Het eindresultaat is van een groot deel afhankelijk van de keuze van de producten. Ga dus op ‘jacht’ naar de juiste spullen, het geeft enorm veel voldoening en is garantie voor succes.
Appelsoorten- Tja, gebruik je nou een moes- of een handappel? Ik heb een aantal soorten getest en het ligt een beetje aan je persoonlijke voorkeur. Mijn advies is de Goudrenet of een combinatie van Elstar en Goudrenetten.
Boter- GEEN margarine, ook geen hybride varianten, echte roomboter. Boter dus. Ongezouten of licht gezouten. Die laatste geeft je taart een heel subtiel hartig karakter.
Basterdsuiker- Er zijn veel soorten suiker en ze hebben allemaal hun eigen karakter. Vaak wordt witte of blonde basterdsuiker gebruikt. Ik leerde van Jacques van Bragt om donkere basterdsuiker te gebruiken voor het deeg, dat geeft een diepe kleur en smaak.
Custardpoeder- Banketbakkers gebruiken een zogenaamd ‘koud bindmiddel’ om de uittreding van vocht onder controle te houden. Daar kun je als particulier wat moeilijker aankomen maar custardpoeder is een prima alternatief. Het geeft ook een beetje een romige smaak aan je vulling.
Muesli- Vroeger gebruikte men paneermeel om het vocht onder in de appeltaart op te vangen maar dat vind ik niet echt lekker. Tip van Jacques van Bragt: gebruik kapselkruimels (taartbodem) Die heb je niet altijd maar muesli is een prima alternatief. Maal het een beetje fijn tot je de structuur van paneermeel hebt.
Rozijnen- Moet je die nu wellen of niet? Als je ze zo eet niet, voor in de appeltaart is het beter om ze eerst te wellen zodat ze wat zachter worden. Dat kan met een beetje lauwwarm water (max 10 minuten) of met een likeur of drank. Dan mag het wat langer. Je kunt ook boerenjongens gebruiken.
Eieren- Eieren hebben verschillende formaten dus loskloppen en afwegen is essentieel. Ik geef de voorkeur aan eieren van kippen met vrije uitloop of maiseieren.
Kaneelpoeder- Merk maakt niet zoveel uit, let er vooral op dat je kaneelpoeder niet te oud is want dan verliest het smaak en aroma.
Amandelspijs- je kunt het zelf maken van amandelen, suiker, citroen en ei maar er is hele goede te koop. Let er wel op dat het gemaakt is van amandelen en dat er niet te veel anders dan de hier genoemde ingredienten aan toe is gevoegd. Om amandelspijs makkelijker te verwerken vermeng je het altijd met ongeveer 10% van het gewicht aan ei.
Wil je echt alles weten over de bereiding van Appeltaart? Lees hier verder. Je vindt hier ook de veelgestelde vragen en de lekkerste adressen om het te eten. Heb je het boek Master the Originals nog niet in bezit? Kopen dan.