Tahini is een pasta van gemalen sesam en veel gebruikt in de Midden-Oosterse keuken. Het woord tahini kan naar twee verschillende dingen verwijzen. Het eerste is de bekende pasta gemaakt van geroosterde sesamzaadjes, zout en olie. De tweede is de saus gemaakt van de tahinipasta, knoflook, water en citroensap. Dat is de saus waarvan ik in de video van donderdag de 21e maart het recept deelde.
Tahinipasta wordt ook wel ‘rauwe tahini’ genoemd en je koopt hem in de winkel of toko. Je kunt het echter ook vrij makkelijk thuis zelf maken. Daarvoor de gewenste hoeveelheid rauwe sesamzaadjes 3 tot 5 minuten in een oven of op koekenpan roosteren tot ze van kleur beginnen te veranderen. Maar let op ze mogen niet bruin worden. Vervolgens met een neutrale olie of olijfolie en een snufje zout in de blender of keukenmachine vermalen tot een pasta. Bewaar in een goed afsluitbare pot of bakje.
Het belangrijkste verschil tussen de tahinipasta uit de winkel en de zelfgemaakte is dat die uit de winkel meestal wordt gemaakt met gepelde sesamzaadjes. Naast tahini van witte sesam is er ook een versie van zwarte sesam verkrijgbaar.
Tahinisaus kan worden geserveerd bij shoarma, als spread op verschillende soorten plat brood of pitabrood, het kan worden gebruikt om andere spreads te maken zoals hummus of baba ghanoush, worden toegevoegd aan soepen en worden gebruikt als smaakmaker voor vlees- en visgerechten.
Het recept van tahinisaus voor bij shoarma vind je achter in mijn boek Master the Originals bij de basisrecepten.