Blog
Culinaire geschiedenisGerechten

Een omelette is Japans, grapjas!

Mijn video’s worden goed bekeken op TikTok en dus ook door veel jonge mensen. Er kwamen nogal wat reacties op mijn video over de Franse omelette Baveuse. Daar klopt niks van. Het lijkt niet eens op een omelette! Hoe kon ik? Wat een prutser. Ga het leren bij een Japanner, hier klopt niks van! Grapjas, dat is helemaal niet Frans, maar Japans (of Koreaans, of Chinees, dat wisten ze dan weer even niet) Wat mij betreft hilarisch. En ik snap het ook want het gaat op TikTok nooit over de klassieke Franse versie maar alleen over omurice, het Japanse rijstgerecht met ei. De omelette in dat gerecht wordt gebakken als een soort ballon die openbarst en leegloopt als je hem opensnijdt. Die video’s scoren enorm en dan wordt dat voor veel (jonge) mensen de norm. Tijd om even duidelijkheid te scheppen voor wie inmiddels ook een beetje in de war is. De belangrijkste omeletten en de herkomst op een rij:

Frankrijk Omelette baveuse. De authentieke en moeder van alle hieronder genoemde. Ze worden al genoemd in het boek Ménagier de Paris uit 1398. Gestold van buiten maar niet gekleurd met smeuïg roerei van binnen, dat zijn de belangrijkste kenmerken van de klassieker. Baveuse betekent kwijlend en dat staat voor de half vloeibare binnenzijde. Een ware kunst om te bakken en amper nog verkrijgbaar in restaurants.

Japan Omurice Dit is een gerecht wat Japanners vooral thuis klaarmaken en ontstaan in het begin van de 20e eeuw. Het is een afkorting van omelet en rijst, de twee essentiële ingrediënten van dit Japanse fusiongerecht. De rijst wordt gekookt in bouillon en gebakken met kip. De rijst wordt in of met een omelet geserveerd.

Japan Tamagoyaki Tamago betekend ei en yaki gebakken. Het is een Japans omelet die wordt bereid volgens een unieke methode. De eieren worden op smaak gebracht met suiker, mirin en sojasaus. Ze worden gebakken in een rechthoekige pan en tijdens het bakken opgerold. Tamagoyaki wordt geserveerd in bentoboxen, als ontbijt of als beleg op nigiri sushi.

Thailand Khai yat sai Een vierkante gevulde omelet uit Thailand. De naam khai yad sai betekent zoiets als ‘gevulde eieren’. De eieren worden losgeroerd en als een dun flensje gebakken. Daar gaat een vulling op van ingrediënten zoals lente-ui, wortels, tomaten, erwten, gemalen rundvlees of varkensvlees op smaak gebracht met vissaus (nam pla). Vervolgens wordt de omelet er omheen gevouwen.

Vietnam trung chien Wat dit recept onderscheidt van andere omeletten is het gebruik van vissaus (nuoc mam) als smaakmaker en het contrast in garnituren. Door het beslag gaan vaak gedroogde paddenstoelen, glasnoedels, varkensgehakt, lente-ui en sjalotten. Het lijkt wel wat op onze boerenomelet eigenlijk.

Nederland Boerenomelet Losgeklopte eieren, vaak met wat melk of room, vermengd met allerlei soorten fijngesneden groenten. Goudbruin gebakken in de pan.

Wil je echt alles weten over de bereiding van Omelette baveuse? Lees hier verder. Je vindt hier ook de veelgestelde vragen en informatie over de juiste materialen. Heb je het boek Master the Originals nog niet in bezit? Kopen dan.

Terug naar overzicht