Blog
IngrediëntenReceptenSmaak

Harissa, de magische specerijenpasta uit Noord-Afrika

In de video die ik op social media deelde op 2 augustus laat ik je zien hoe je ‘Met harissa geroosterde trostomaten’ bereidt op de kamado. Maar wat is dat eigenlijk, harissa? Je kunt het in de supermarkt en bij de toko kopen in tubes, blikken en potten maar kun je het ook zelf maken? Antwoord op die eerste vraag: Harissa is een pittige specerijenpasta afkomstig uit de Maghreb-regio van Noord-Afrika, met name Tunesië. Deze pasta is een essentieel onderdeel van de Noord-Afrikaanse keuken en wordt wereldwijd gewaardeerd om zijn rijke smaak en veelzijdigheid. In dit blog duik ik dieper in de oorsprong, ingrediënten en gebruik.

Oorsprong en Geschiedenis

Harissa vindt zijn oorsprong in Tunesië, waar het een basis ingrediënt is in veel traditionele gerechten. De naam “harissa” komt van het Arabische werkwoord “harasa,” wat “pletten” of “stampen” betekent. Dit verwijst naar de manier waarop de ingrediënten worden vermalen om de pasta te maken. De pasta heeft zich verspreid naar andere landen in de Maghreb regio, zoals Marokko en Algerije, en wordt tegenwoordig wereldwijd gebruikt in de meest uiteenlopende culinaire creaties. Zeker in de vegetarische keuken is het erg populair en ik snap waarom.

Samenstelling en traditionele bereiding

De basis van harissa bestaat uit gedroogde chilipepers, knoflook, olijfolie, en een mengsel van specerijen zoals komijn, koriander en karwijzaad. Afhankelijk van de regio en persoonlijke voorkeuren kunnen er ook tomaten, paprika’s, munt, of zelfs rozenblaadjes aan worden toegevoegd. De basis van de traditionele bereidingswijze is het weken van de chilipepers, waarna ze met de andere ingrediënten worden vermalen tot een gladde pasta. Vaak met een vijzel wat het een pittig klusje maakte. Lang leve de blender en keukenmachine zou ik zeggen.

Recept

100 gram gedroogde chilipepers

3-4 tenen knoflook

1 theel. Zout

2 eetl. Citroensap

½ theel. Komijnzaad

½ theel. Korianderzaad

½ theel. Karwijzaad

1 eetl. olijfolie

Werkwijze: verwijder de pitjes uit de gedroogde pepers en week de pepers een half uur in heet water. Rooster ondertussen de komijn, koriander en karwijzaden in een droge koekenpan. Maal alle ingrediënten samen fijn in een blender. Bewaar in een goed afgesloten bakje of pot in de koelkast.

Gebruik in de Keuken

Harissa is enorm veelzijdig. Het kan worden gebruikt als marinade voor vlees en vis, als smaakmaker in soepen en stoofschotels, of als dip voor brood en groenten. In Tunesië wordt het vaak geserveerd met couscous of als onderdeel van een mezze, een selectie van kleine gerechtjes zoals tapas. Harissa voegt een diepe, rokerige en pittige smaak toe aan gerechten en het geeft dus heel veel karakter. Ik gebruik het vaak als smaakmaker in een tajine met kip en groenten en dus ook voor de trostomaatjes uit de video.

Wil je meer weten over basis kooktechnieken? Download dan hier het e-book. Heb je het boek Master the Originals nog niet in bezit? Kopen dan.

Terug naar overzicht