Blog
GerechtenRecepten

Zelf confit de canard maken

Gekonfijte eendenbout, ofwel confit de canard, is een echte klassieker in de koude maanden van het jaar en zeker met kerst. En dat is logisch want het heeft zoveel smaak en karakter! Het is al eeuwenlang de manier om eend voor lange tijd houdbaar te maken. En ja, je kunt het kant en klaar kopen, je ziet zelfs blikken met confit de canard in de supermarkt. Kost al gauw €25,- voor 4 stuks maar het is echt veel leuker, goedkoper en vooral lekkerder om het zelf te doen. Erg lekker als basis voor kroketjes, in een ragout, even krokant gebakken in een salade of als onderdeel van een hoofdgerecht. Ik liet je in deze video zien hoe het moet en bij deze deel ik het recept.

Recept voor 4 eendenbouten

4 Eendenbouten van mannelijke eenden

4 tenen Knoflook, fijngesneden

1 eetl. zwarte peper

1 eetl. jeneverbessen

12 gram zout per kilo vlees

1 kilo eendenvet

8 takjes tijm

2 blaadjes verse laurier

Werkwijze       

  • Weeg eerst de eendenbouten. Weeg vervolgens per kilo eendenbout 12 gram zout af, ofwel 1,2 gram per 100 gram.
  • Stamp de zwarte peper en de jeneverbessen fijn in een vijzel en meng met de gesneden knoflook en het zout.
  • De eendenbouten hiermee rondom inwrijven en 12 uur tot 24 uur laten pekelen in de koelkast.
  • Het eendenvet verwarmen met de tijm en laurier.
  • De eendenbouten droogdeppen en in het warme eendenvet leggen.
  • Samen verwarmen tot 85-90 graden en vervolgens 3 uur garen in een oven van 90 graden.
  • Je kunt de eendenbouten meteen gebruiken of in het vet af laten koelen en zeker 3 maanden bewaren in de koelkast.

Toepassing

  • De bouten in zijn geheel krokant bakken of plukken voor verdere verwerking.
  • De botten kun je gebruiken voor een basissaus of bouillon.
  • Te gebruiken als garnituur in een salade. Erg lekker met een gemengde salade met rucola, walnoten en peer. Werk af met oude balsamicoazijn.
  • Als garnituur in een eendenkroket of een eendenragout.

Terug naar overzicht