Blog
ReceptenSmaak

BBQ special: waanzinnig lekkere boter voor gegrild vlees

Kruidenboter is en blijft een van de lekkerste manieren om gegrild rood vlees te serveren. Maar er is meer dan de klassieke knoflook-kruidenboter. De laatste jaren ontwikkelde ik een aantal eigentijdse varianten en geloof me, ze zijn allemaal lekker! Heel cool om er een aantal te maken zodat je gasten kunnen kiezen. Ze kunnen op gegrild vlees, bijvoorbeeld côte de boeuf of een lekkere rib-eye maar ook op gegrild varkensvlees, lam, kip, sommige bij vis maar zeker ook bij gegrilde groenten of gepofte aardappels.

De bereiding is voor ieder recept nagenoeg hetzelfde en zo maakte ik 35 jaar geleden al kruidenboter toen ik nog in een bistro werkte. De boter wordt altijd eerst luchtig geklopt. Dat kan met de hand met een garde of in de keukenmachine (Kitchenaid of zo) Dat maakt hem makkelijker smeerbaar en het is sneller op temperatuur. Als de boter luchtig is geklopt dan kun je smaakstoffen en garnituren toevoegen. Wat je vaak terug ziet komen is citroensap of een ander zuur. Het is tegenwicht voor de vetheid van de boter maar versterkt ook de smaken. Breng kruidenboter altijd hoog op smaak.

Gepofte knoflookboter Variant op de klassieke knoflookboter maar dan met op de barbecue gepofte knoflook.

Werkwijze: klop 200 gram boter luchtig in de mixer. Snij de bovenkant van een bol knoflook, besprenkel met olijfolie en zout en verpak in aluminiumfolie. Laat een half uur in de hete oven of tussen de kooltjes van je barbecue roosteren. De knoflook is nu helemaal zacht en veel milder. Knijp de afgekoelde knoflook uit en voeg bij de boter. Voeg peper en zout toe en meng goed door. Maak er eventueel een strak rolletje van met plasticfolie of schep het in bakjes.

Gochujangboter Smaken uit de Koreaanse en Japanse keuken

Werkwijze: klop 200 gram boter luchtig in de mixer en voeg 50 gochujang (Koreaanse chilipasta), een theelepel sesamolie, een eetlepel sushiazijn en een teentje gehakte knoflook toe. Maak er eventueel een strak rolletje van met plasticfolie of schep het in bakjes.

Ansjovisboter Italiaans/Mediterraans

Werkwijze: klop 200 gram boter luchtig in de mixer en voeg 50 ansjovispasta, sap en rasp van een kwart citroen, een gesnipperd sjalotje, zout en peper toe. Maak er eventueel een strak rolletje van met plasticfolie of schep het in bakjes.

Bearnaise boter Met de smaken van Bearnaisesaus. Droomcombinatie met rood vlees.

Werkwijze: klop 200 gram boter luchtig in de mixer en voeg 50 gram gesnipperde sjalot, 2 eetlepels fijngesneden verse dragon, 1 eetlepel witte wijnazijn, zout en peper. Maak er eventueel een strak rolletje van met plasticfolie of schep het in bakjes.

Blauwe kaasboter Klassiek maar waanzinnig lekker.

Werkwijze: klop 200 gram boter luchtig in de mixer en draai 50 roquefort, 25 fijngesnipperde sjalot, een beetje citroensap en zout en peper mee tot een gladde boter. Maak er eventueel een strak rolletje van met plasticfolie of schep het in bakjes.

Misoboter Een echte umamibom door de Japanse miso en top bij gegrild vlees.

Werkwijze: klop 200 gram boter luchtig in de mixer en voeg 30 rode miso, 20 sojasaus en 1 eetlepel sushiazijn toe. Maak er eventueel een strak rolletje van met plasticfolie of schep het in bakjes.

Tip: wil je de boter ook gebruiken om te smeren haal hem dan op tijd uit de koeling.

Deze smakenboters doen het erg goed bij rood vlees zoals bijvoorbeeld côte de boeuf. Wil je alles weten over de oorsprong en de bereiding van deze koning aller steaks? Als je het boek Master the originals vóór vaderdag besteld dan krijg je er gratis een bijlage bij van maar liefst 16 pagina’s. Nog op zoek naar een vaderdagcadeau? Bestel het dan snel!

Terug naar overzicht