Ik heb je in deze video laten zien hoe je een super lekkere garnalenragout maakt die lijkt op de vulling van garnalenkroketten! In mijn boek Master the Originals draait het om het beheersen van de klassiekers. Zo vertel ik je alles over het maken van kroketten. In dat hoofdstuk leer je ook alles over het maken van bouillon en roux. Als je dat eenmaal beheerst kun je ook andere vergelijkbare bereidingen zoals deze ragout maken. Het aantal personen voor dit recept is een beetje afhankelijk hoe je het inzet, is het een kleine gang in een menu of eet je het als lunch.
Recept voor 1 kilo (4 tot 8 personen)
5 dl schaaldierenbouillon van garnalendoppen(recept zie e-book)
25 gram roomboter
30 gram patentbloem
50 ml slagroom
25 gram crème fraîche
50 gram gesneden ui of sjalot
150 gram venkel, brunoise
250 gram (Hollandse) garnalen
1 eetlepel groen van venkel of bieslook
Zout, peper en citroen
Werkwijze
- Maak eerst de bouillon en weeg 5 deciliter af. De rest kun je gemakkelijk invriezen.
- Maak een roux van 25 gram boter en 30 gram bloem. Dit doe je door de boter te smelten en van het vuur af de bloem erdoor te roeren. Vervolgens 5 minuten op laag vuur laten garen. Laat afkoelen.
- Voeg 5 dl warme schaaldierenbouillon toe en laat de ragout vervolgens 5 minuten koken.
- Doe de room en de crème fraîche erbij. Breng op smaak met zout, peper en citroensap.
- Stoof de gesneden venkel en ui in een beetje roomboter tot beetgaar.
- Voeg dit samen met de garnalen toe aan de ragout en werk af met het gesneden venkelgroen en/of de andere kruiden.
- Maak pasteitjes zelf of koop goede kwaliteit kant en klare. Maak ze 5 minuten warm in een oven van ongeveer 150 graden.
- Plaats ze op borden of schalen en schep de ragout erop.
- Werk af met een lepel crème fraîche, zalmeitjes en wat garnalen.
- Naar wens verder afwerken met kruidenolie en/of gefrituurde krulpeterselie.