Freestylen als een master
Veel mensen houden van koken omdat je echt iets maakt, iets moois laat ontstaan, van ‘rauw naar wauw’ zeg maar. En eigen creatieve versies van beroemde gerechten creëren is misschien wel het leukste wat er is. Ik liet je in deze video op Instagram zien hoe ik een remix maak van de beroemde gado gado. Echt superlekker en toch nog steeds herkenbaar. Waarom gado gado zo’n mooie basis is om op te variëren? Het staat bol van de contrasten in smaak en structuur. In mijn boek Master the Originals vind je het authentieke recept met een geweldige pindasaus zoals ik het leerde maken op Java. Als je dat origineel eenmaal beheerst als een echte master dan kun je gaan freestylen. In dit blog laat ik je zien hoe ik tot die nieuwe versie kwam en ik deel zoals beloofd het recept.
Een salade met ballen
Gado gado is een waanzinnig lekkere Indonesische gemengde salade maar je mag het van mij gerust een groentegerecht noemen. Veel stoerder ook dan heel veel reguliere salades, echt een ‘salade met ballen’. Het staat bol van spannende contrasten in smaak, structuur en temperatuur. Het is gezond maar daar heb je helemaal geen last van verder. Want alles wat we ook lekker vinden als we snacken zit erin; pindasaus, kroepoek, een eitje en vooral, heel veel smaak! Het woord ‘gado gado’ betekend mix-mix ofwel gemengd en kan van alles bevatten. Je kunt het als bijgerecht eten maar in aangepast formaat ook als volledige maaltijd. Het allerbelangrijkste is wat mij betreft de saus. Die moet je echt zelf maken, negeer de potjes in de supermarkt. Het is echt niet ingewikkeld en je bent eindbaas over de smaak en pittigheid.
Hou de essentie van het origineel als leidraad dan heb je een solide fundament onder jouw nieuwe creatie!
De essentie van het origineel als leidraad
In mijn boek vind je een perfect recept van gado gado wat ik iedere Indonesische chef voor durf te zetten. Het bestaat grofweg uit kort geblancheerde of rauwe groenten zoals komkommer, bloemkool, witte kool, sperziebonen, aardappel en taugé. Verder bestaat het uit gekookte eieren, tahoe, kroepoek, emping en natuurlijk een heerlijke pindasaus. Met die ingrediënten en de essentie van het gerecht in mijn achterhoofd ben ik aan de slag gegaan en daar kan dus een gerecht uit ontstaan als mijn Taco van gado gado met bloemkoolnuggets, ingelegde groenten, kwartelei en pinda mayonaise. Met het origineel als leidraad blijft het gerecht herkenbaar en heb je een solide fundament onder jouw nieuwe creatie! In Master the Originals vind je overigens bij ieder gerecht de essentie uitgewerkt.
Taco van gado gado met bloemkoolnuggets, ingelegde groenten, kwartelei en pinda mayonaise.
Gebruik het recept van Gado Gado uit Master the Originals als uitgangspunt. Ik gebruikte de aardappeltjes in ongewijzigde vorm. De kwarteleitjes kun je even bakken als spiegeleitjes. Als je een poffertjespan hebt dan werkt dat perfect. Ik stak een blad van Romainesla uit met een stekerring. De taco kun je kant en klaar kopen en warm je kort voor gebruik even op in de magnetron (30 seconden) De recepten die niet in het boek staan vind je hieronder.
Bloemkoolnuggets ofwel Korean Fried Cauli flower (KFC)
1 kilo bloemkool in roosjes, kort geblancheerd.
200 ml karnemelk
1 theelepel paprikapoeder
1 theelepel zout
1 theelepel Tabasco
1½ theelepel uienpoeder
½ theelepel knoflookpoeder
150 gram bloem
Olie om in te frituren
Werkwijze
- Dep de bloemkool droog.
- Meng de karnemelk met alle kruiden, het zout en de peper.
- Marineer de geblancheerde bloemkool hier 2 uur in.
- Giet af en vang de karnemelk marinade op.
- Meng de bloem vervolgens door de marinade en roer totdat je een glad beslag krijgt.
- Neem nu een tweede kom en doe daar ongeveer 100 gram bloem in.
- Meng de bloemkool met de bloem en haal ze vervolgens door het beslag
- Frituur in olie van 170°C en laat uitlekken op keukenpapier.
Pinda mayonaise
Maak de pindasaus die je in mijn boek vindt op pagina 179. Je kunt ook wat bewaren als je de originele gado gado klaargemaakt hebt. Meng 100 gram pindasaus met 50 gram mayonaise en breng op smaak met zout en eventueel wat extra sambal of sriracha.
Ingelegde komkommer en sperziebonen
5 dl natuurazijn of rijstazijn
250 gram kristalsuiker
3 kaneelstokjes
4 steranijs
4 kruidnagels
1 eetl. kummel
1 eetl. 4 seizoenen peper
2 rode pepers
Schil of rasp van citrusfruit
1 eetl. zout
Werkwijze
- We maken eerst het zoet zuur. Doe azijn, kristalsuiker, kaneelstokje, steranijs, kruidnagel, 4 seizoenenpeper, kummel, rode peper en zout in een pannetje en breng aan de kook.
- Haal van het vuur en laat afkoelen. Voeg naar wens nog wat rasp of van sinaasappel, mandarijn, citroen of limoen toe.
- Snij ondertussen de komkommer in de gewenste vorm en blancheer de sperziebonen of haricots verts.
- Giet het afgekoelde zoetzuur op de groenten zodat ze net onderstaan.
- Minimaal 4 uur laten staan.
Witte koolsalade met groene kruidendressing
30 gram zonnebloemolie
50 gram lente-ui
25 gram koriander met stelen
2 teentjes knoflook
½ theel. zout
Sap en rasp van 2 limoenen
60 gram zure room
¼ witte kool
Werkwijze
- Meng alle ingrediënten behalve de witte kool met elkaar in een blender.
- Snij of schaaf de kool flinterdun en meng met een theelepeltje zout.
- Goed kneden met je handen en 10 minuten laten staan.
- Het vrijgekomen vocht eraf gieten en de witte kool aanmaken met de dressing