Bij mijn bereiding van flat iron steak(Instagram en TikTok 1 aug 2024) gebruik ik chermoula in plaats van een saus of kruidenboter. Maar wat is dat eigenlijk? En waar lijkt het toch op? Chermoula is een marinade of relish(saus/condiment) uit de Noord-Afrikaanse keuken. Veel gebruikt in de Marokkaanse keuken als marinade voor vis maar ook in landen als Tunesië, Algerije en Libië. Het is een combinatie van verse groene kruiden, specerijen, olie en knoflook. Soms komt er ook nog saffraan in en er wordt heel veel gevarieerd met de specerijen. De bekendste lookalike van chermoula is wellicht de Chimichurri uit Argentinië, de kruidensaus voor bij gegrild vlees. Ik geef je beide recepten, kies zelf wat je het lekkerst vindt.
Chermoula Noord-Afrika
Oorspronkelijk voor vis maar er zijn allerlei versies van waarmee ze ook geschikt zijn voor groente, gevogelte of vleesgerechten. Deze variant past perfect bij lams- of rundvlees maar zeker ook bij gegrilde groenten of als dip voor rauwkost.
Ingredienten:
20 gram Platte peterselie
20 gram verse koriander
2 theel. Gerookt paprikapoeder
1 theel. Komijnzaad
1 theel. Korianderzaad
2 teentjes knoflook
¼ theel. Rode chili-peper of Aleppopeper
½ theel. Zout
1 eetl. Ingelegde Marokkaanse citroen
2 eetl. Citroensap
125 ml olijfolie
Werkwijze:
Snij de verse kruiden fijn. Rooster het komijnzaad, korianderzaad en de chilipeper in een droge pan. Doe alles in een blender en draai tot een grove puree. Bewaar in een goed afgesloten bakje in de koelkast. Ongeveer 1 week houdbaar.
Chimichurri Argentinië
De beroemde saus en marinade uit de Argentijnse keuken voor gegrild vlees wordt ook gebruikt in de keukens van Paraguay, Brazilië en Uruguay. Laat je niet afschrikken door de lange lijst ingrediënten want verder is het een kwestie van even in de blender mengen en klaar.
Ingredienten:
1 theel. chilipoeder
½ theel. chilivlokken
½ theel. paprikapoeder
2 tenen Knoflook, fijngehakt
1 ui, fijngehakt
1 eetl. Koriander, fijngesneden
1 eetl. Peterselie, fijngehakt
1 theel. Oregano, fijngehakt
1 eetl. Rode wijnazijn
1 dl. olijfolie
N.B. Zout en peper
Werkwijze:
Snij de verse kruiden fijn. Rooster het komijnzaad, korianderzaad en de chilipeper in een droge pan. Doe alles in een blender en draai tot een grove puree. Bewaar in een goed afgesloten bakje in de koelkast. Ongeveer 1 week houdbaar.
Andere beroemde kruidensauzen
Pesto Genovese Genua, Italië
Ingrediënten: Basilicum/zeezout/Parmezaanse kaas/olijfolie/knoflook
Toepassing: pasta, groentebereidingen, dip en smeersel
Pistou Provence, Frankrijk
Ingrediënten: Basilicum/zeezout/olijfolie/knoflook
Toepassing: smaakmaker in Soupe au pistou
Salsa verde Piëmont, Italië
Ingredienten: Platte peterselie/knoflook/ansjovis/ei/kappertjes/brood/azijn/zout/peper
Toepassing: aardappels, kaas, crostini’s
Grüne soße Frankfurt, Duitsland
Ingrediënten: Borage/kervel/tuinkers/peterselie/zuring/bieslook/brandnetel/zure room
Toepassing: gekookte eieren, aardappel en gekookt vlees
Wil je meer weten over basis kooktechnieken? Download dan hier het e-book. Heb je het boek Master the Originals nog niet in bezit? Kopen dan.