Blog
ReceptenSmaak

Chermoula en andere kruidenpasta’s

Bij mijn bereiding van flat iron steak(Instagram en TikTok 1 aug 2024) gebruik ik chermoula in plaats van een saus of kruidenboter. Maar wat is dat eigenlijk? En waar lijkt het toch op? Chermoula is een marinade of relish(saus/condiment) uit de Noord-Afrikaanse keuken. Veel gebruikt in de Marokkaanse keuken als marinade voor vis maar ook in landen als Tunesië, Algerije en Libië. Het is een combinatie van verse groene kruiden, specerijen, olie en knoflook. Soms komt er ook nog saffraan in en er wordt heel veel gevarieerd met de specerijen. De bekendste lookalike van chermoula is wellicht de Chimichurri uit Argentinië, de kruidensaus voor bij gegrild vlees. Ik geef je beide recepten, kies zelf wat je het lekkerst vindt.

Chermoula Noord-Afrika

Oorspronkelijk voor vis maar er zijn allerlei versies van waarmee ze ook geschikt zijn voor groente, gevogelte of vleesgerechten. Deze variant past perfect bij lams- of rundvlees maar zeker ook bij gegrilde groenten of als dip voor rauwkost.

Ingredienten:

20 gram Platte peterselie

20 gram verse koriander

2 theel. Gerookt paprikapoeder

1 theel. Komijnzaad

1 theel. Korianderzaad

2 teentjes knoflook

¼ theel. Rode chili-peper of Aleppopeper

½ theel. Zout

1 eetl. Ingelegde Marokkaanse citroen

2 eetl. Citroensap

125 ml olijfolie

Werkwijze:

Snij de verse kruiden fijn. Rooster het komijnzaad, korianderzaad en de chilipeper in een droge pan. Doe alles in een blender en draai tot een grove puree. Bewaar in een goed afgesloten bakje in de koelkast. Ongeveer 1 week houdbaar.

Chimichurri Argentinië

De beroemde saus en marinade uit de Argentijnse keuken voor gegrild vlees wordt ook gebruikt in de keukens van Paraguay, Brazilië en Uruguay. Laat je niet afschrikken door de lange lijst ingrediënten want verder is het een kwestie van even in de blender mengen en klaar.

Ingredienten:

1 theel. chilipoeder

½ theel. chilivlokken

½ theel. paprikapoeder

2 tenen Knoflook, fijngehakt

1 ui, fijngehakt

1 eetl. Koriander, fijngesneden

1 eetl. Peterselie, fijngehakt

1 theel. Oregano, fijngehakt

1          eetl.     Rode wijnazijn

1          dl.        olijfolie

N.B.                 Zout en peper

Werkwijze:

Snij de verse kruiden fijn. Rooster het komijnzaad, korianderzaad en de chilipeper in een droge pan. Doe alles in een blender en draai tot een grove puree. Bewaar in een goed afgesloten bakje in de koelkast. Ongeveer 1 week houdbaar.

 

Andere beroemde kruidensauzen

Pesto Genovese Genua, Italië

Ingrediënten: Basilicum/zeezout/Parmezaanse kaas/olijfolie/knoflook

Toepassing: pasta, groentebereidingen, dip en smeersel

Pistou Provence, Frankrijk

Ingrediënten: Basilicum/zeezout/olijfolie/knoflook

Toepassing: smaakmaker in Soupe au pistou

Salsa verde Piëmont, Italië

Ingredienten: Platte peterselie/knoflook/ansjovis/ei/kappertjes/brood/azijn/zout/peper

Toepassing: aardappels, kaas, crostini’s

Grüne soße Frankfurt, Duitsland

Ingrediënten: Borage/kervel/tuinkers/peterselie/zuring/bieslook/brandnetel/zure room

Toepassing: gekookte eieren, aardappel en gekookt vlees

 

Wil je meer weten over basis kooktechnieken? Download dan hier het e-book. Heb je het boek Master the Originals nog niet in bezit? Kopen dan.

Terug naar overzicht